20 februarie 2008

Cozonac cu Mac ,Nuca,Rahat sau Ciocolata.By Maya

Aluat:
900 g faina
50 g drojdie
190 g unt
180 ml smîntîna mai subtire
150 g zahar
100 ml apa
100 ml lapte
1 zahar vanilat
5-6 galbenusuri
un vf. cutit sare
extract de vanilie/vanilie macinata/rom,lamâie .
E bine daca se poate ca toate ingrendientele sa fie la temperatura camerei .
Eu fac deobice aluatul cu masina de bucatarie( robot)desigur se poate framnta si cu mâna.Se pune faina intr-un vas/vasul robotului .Drojdia se freaca cu putina apa(din cei 100 ml,restul vine in aluat)si cu o lingurita de zahar(din cele 150 g).Se toarna in adincitura facuta in faina si se lasa sa creasca un pic.
Amesteca drojdia lichida cu faina la cea mai mica a robotului /sau cu mâna.
Incet ,pe rind se adauga restul de apa,laptele,galbenusurile,smântina,untul taiat bucatele,zaharul ,sarea,zaharul vanilat,extractul de vanilie si coaja de lamie si se framnta bine, marind treptat viteza robotului/sau cu mana pina aluatul de desprinde de pe mana sau pereti robotului.
Aluatul se lasa la caldut sa creasca circa o ora.
Eu acopar vasul cind il las la crescut cu folie transparenta,pentru a nu se usca si dupa aceia cu un prosopel.
Cind e crescut il puneti pe planseta presarata cu faina si-l taiati in cite bucati doriti....si dati cozonacului forma in fuctie de marimile tavii... Eu am taiat aluatul in 4 si i-am inpletit in 2 cozonaci mari avind tavile mari ,in tavi mai mici se fac atunci 3 cozonaci.
!!!!Tavile (de chec/cozonac) unsa cu margarina inainte.!!!!
Umplutura de mac :
>200 gr.mac macinat>80gr.zahar
>lapte>arome(coaja de citrice,vanilie..) Macul se amesteca cu zaharul si se macinat dupa care se fierbe cu lapte cît sa-l acopere laptele si zahar dupa gust,pîna se îngroasa.Dupa racire,se unge foaia de aluat cu un strat de mac.
Umplutura de nuca
Nuca macinata:
>Zahar dupa gust>Albus de oua batut spuma (ramas de la aluat)
>arome-rom,vanilie etc...Se macina nuca,se bat albusele spuma cu zaharul.Se amesteca.Cu pasta obtinuta se unge foaia.Se adauga si arome-rom,vanilie...Se da modele diferite la cozonaci ...si se mai lasa la crescut în tava unsa cu ceva margarina inainte de a fi bagat la cuptor.Dupa ce au crescut,se ung cu galbenus(si amestecat cu lapte).Pentru a obtine o coaja crocanta si caramelizata,se presara zahardeasupra.

Un comentariu:

Ghici spunea...

Foarte multumita de felul cum se lucreaza cu aluat si de rezultatul final.Super rezultat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...