10 august 2008

Zacusca de Vinete, (fara praf conservant pt iarna)

12 kg de vinete 2 kg ardei galben (cei de umplut de ex) 2 kg gogosari 2 kg ardei capia(rosu) 1 1/2 ulei (pt prajit)1/2 ulei (pt deasupra in borcan) 4 kg rosii 3 kg ceapa 1 litru suc de rosii sare,piper,foi de dafin.

Vinete,ardeiul galben,gogosari de coc si se curata de coaja se lasa la scur (eventual pina a doua zi)dupa care se toc marunt.

Ceapa se curata se toaca mic(patratele) si ardeiul capia la fel.Se pune intr-o cratita mare ulei( 1 1/2)la incins dupa care se adauga ceapa si la 15 minute ardeiul capiat tocat(crud) se calesc bine impreuna circa o jumate de ora.
Intre timp punem apa la fiert in care lasam citeva minute rosile sa se opareasca rosiele dupa care le curatam si le tocam marunt si le punem la fiert din noua un pic pt a obtine un bulion proaspat.Adaugam peste ceapa bulionul proaspat dupa care vinetele,ardei si gogosarul(coapte) toate tocate si amestecam bine .Le lasam sa fiarba un pic amestecam destul de des ca sa nu se prinda citeva minute si adaugam si suc de rosi(1 litru sau chiar mai mult atita cit vrem de suptire sau de groasa sa avem zacusca ).Potrivim de sare piper si punem si frunze de dafin....lasam la fiert o ora pe foc mic si amestecam foarte,foarte des sa nu se prinda.Scoatem frunzele de dafin afara din zacusca si bagam blender-ul si o facem fina atita de mult cit credem ca e pe gustul fiecaruia.
Punem zacusca in borcanele curate si uscate aseazate pe o tava,lasam gol borcanul de un deget si ceva....dupa care le bagam in cuptor la 50° 15 minute dupa care ridicam temperatura incet la 70° si le lasam acolo o ora sa orinda o crusta usor in borcan.Intre timp incaltim 1/2 de ulei punem citeva foi de dafin,boabe de piper si un pic de sare(o lingurita)Scoatem bocanele un pic afara si punem in fiecare borcan 2-3 linguri de ulei fierbinte.Punem capacele si stringem bine cit putem de tare fiecare borcan .
Le mai lasam sa stea asa cel putin o ora la 70° dupa care marim temeperatura la 90° pt inca o ora ,stingem cuptorul si lasam borcanele in cuptor pina a doua zii dupa care se pun la rece in camara de iarna.

4 comentarii:

Unknown spunea...

Draga Sella ai de ridicat de pe blogul meu 7 premii pentru blogul tau minunat!!! :)

Laura spunea...

Wow, Sella draga, cat de bine arata zacusca ce-ai facut-o!!!!!!!!!!!!!
...am cam stat pe ganduri daca sa fac si eu sau nu zacusca anul asta...dar cred ca tocmai m-am lamurit! :P

Te pup si mersi pentru toate retetele tale minunate!

Marcela S. spunea...

Tocmai ma intrebam aseara daca am curajul sa ma apuc de facut zacusca anul asta. Drept e, ca mi-e cam groaza. Maine merg sa caut borcane bernadin si vineri seara o dedic pt. zacusca. Te pup.

Anonim spunea...

Super buna zacusca...deja imi miroase a iarna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...