19 aprilie 2008

Tort de Ciocolata

Blatul Maro
6 oua
100 gr ciocolata amaruie
60 gr unt
250 gr zahar
100 gr faina
100 gr amidon
6 linguri de apa rece
1 plic praf de copt
1 plic zahar vanilie
2 linguri de cacao
Punem o cratita cu apa si peste ea topit ciocolata cu untul impreuna intr-un castron,dupa care o lasam sa se raceasca complect.
Amestecam faina,cacao,amidonul si praful de copt toate impreuna intr-un castron separat.
Separam ouale,albusul se bate spuma tare cu pic de sare,si adaugam 6 linguri de apa rece pe rind in timp ce batem mai deaparte albusulrile dupa care adaugam zaharul si plicul de vanilie si continuam sa mai batem putin pina se topeste zaharul.
Amestecam putin in ciocolata topita cu unt si adaugam peste albusurile batute putin cite putin nu deodata ,dupa care adaugam amestecul de faina cu amidon,cacao si praful de copt.
In momentul in care se pune faina nu se mai mixeaza decit cu o paleta se amesteca de sus in jos prin rotirea paletei pt ca aluatul sa prinda bule de aer.
Se coace la 175° circa 30 minute.

Blatul galben de tort.
6 oua
190 gr zahar
110 gr faina
110 gr amidon
6 linguri de apa rece
1 praf de copt
Inainte sa facem blat punem cuptorul la incalzit pe 170° si pregatim o tava inalta ( de circa 35/40) tapeta cu grasime si faina sau hirtie pt copt. in care v-om coace blatul.
Praful de copt se amesteca separat cu faina si amidon-ul intr-un castonel.
Separam cele 6 oua galbenusul de albus.
Batem spuma tare albusurile cu praf de sare,cind sunt batute bine pina sta pe castron adaugampe rind cele 6 linguri de apa dupa care zaharul si batem incontinuarie pina se topeste zahar-ul.(arata ca o bezea albuslui batut)
Adaugam cite un galbenus pe rind batind in continuarie albusurile,dupa care faina cu amidon si praful de copt care sau amestecat inainte impreuna separat.
In momentul in care se pune faina nu se mai mixeaza , se ia o paleta sau o lingura mai mare si se amesteca de la fundul castronului in sus prin rotatie de de sus in jos ca sa prinda bule de aer pt.a creaste bine blatul.
Cantinatile din retete sunt pt o tava mai inalta de 35/40 cm. deci pt un tort patrat daca vrem un tort rodund atunci inpartim cantitatile in doua si vom folosi o tava de tort rotunda..
Se coace la 170° circa 12-15 minute in tava tapetata.

Crema fina de oua
4 oua
12-13 linguri de zahar
esenta de rom/vanilie etc
1 pachet unt(250)
Se pune o cratita sa fiarba cu apa peste ea vom aseza un castron cu ouale si zahar-ul si vom amesteca continu pina se topeste zaharul si vom obtine o crema putin spumoasa la fel ca o smantina,adaugam esenta si lasam la racit complect.
(Daca vrem sa avem o crema roz putem pune citeva picaturi de colorant rosu de prajituri )
Separat amestecam pachetul de unt spuma si amestecam cu crema de oua complect racita.

Crema de ciocolata
600 ml smantina lichida
600 gr ciocolata de lapte sau jumate amaruie
3 plicuri de intaritor de frisca
Se rupe in bucati ciocolata si se pune cu smantina pe aburi si se amesteca pina se topeste complect si e bine incorporata in smantina lichida.
Se pune la rece pt min 5 ore in frigider sau se lasa peste noapte la frigider,dupa care se bate cu mixerul si spre final se adauga praful intaritor.


Glazura:
300 gr smantina pt frisca
300 gr cicolata amara
50 unt de cocos
Se pune ciocolata rupta bucati mici si smantina intr-o cratita pe foc mic si se amesteca pina se topeste ciocolata dupa care se adauga la sfirsit cind e calduta untul de cocos si se amesteca pina se incorporeaza ,nu se lasa sa fiarba.Se lasa sa stea 30 minute dupa care se pune peste tort...se decoreaza dupa preferinte.

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...