23 octombrie 2010

Amandina

amAmandina e o prajitura insiropata si are o aroma buna,numele ei i-mi aduce aminte de cofetaria Scala din Bucuresti unde mergeam deseori acolo pentru ea.Sunt multe retete pe net ,am incercat citeva dintre ele dar totusi ramana la reteta mea pentru ca e cu  glazura originala cum era pe vremuri  nu stiu daca va mai amintiti dar amandina avea o glazura mai aparte  din zahar cu ciocolata .Si m-am gindit sa pun  motiv  reteta find un pic mai diferita si cu glazura usor crocanta cu gust mai aparte de care va spuneam mai sus.

 Blatul :
6 oua
250 gr zahar
6 linguri de apa rece3 linguri de ulei
250 gr faina
50   gr cacao
1 praf de copt
un praf de sare
Albusul separat se mixeaza la viteza mare separat cu praful de sare pina sta ca pentru bezea dupa care adaugam zaharul si continuam sa mixam dupa care apa cite o lingura pe rind.
Separat se freaca putin galbenusurie cu ulei dupa care il adaugam peste albus,se mai mixeaza putin.
Intr-un castron amestecam faina,cacao si praful de copt.In momentul in care se adauga faina amesteca se opreste mixarea si se amesteca usor cu o paleta de jos in sus .Se pune intr-o tava de marime normala si ce coace la 170° in cuptorul incalzit inprealabil.
Crema:
500 ml lapte
250 gr zahar
3 linguri de faina
3 linguri amidon sau de praf de budinca (in cazul in care nu aveti amidon)
3 galbenusuri de oua1 plic zahar vanilie
4 linguri de cacao
250 gr unt
4   linguri zahar pudra
Se amesteca zaharu,cacao,faina si amidonul bine peste care se adauga laptele rece si galbenusurile .Amestecam bine si punem sa fiert pe foc mic crema pina se ingroase.
Crema se lasa complect la racit ,intre timp batem spuma untul cu zaharul praf dupa care adauga cite o lingura din crema racita si continuam sa mixam untul pina sa incorporat toata canitatea din crema racita.

Siropul :8 linguri de zahar
200 ml de apa 1 fiola de esenta rom
 Punem la topit zaharul si cind are deja o culoare maronie  punem apa peste el si fierbarea pina se topeste tot zaharul ,luam de pe foc si adaugam fiola de rom.

Deci blatul rece se taie in doua se insiropeaza bine partea de jos se pune crema peste blat dar sa oprim citeva linguri (3-4) numai pt ornamentare cu cornet fiecare amandina .Se aseaza a doua jumatate de blat se insiropeaza si se lasa sa stea la rece citeva ore.Dupa care taiam prajitura in forma patrata egale ,le asezam pe un platou si daca avem cosulete de hartie pt mufis punem pt aspect cite o prajitura separat .Dupa ce am terminat cu asezarea pragituri peplatou ne ocupam de prearea glazuri.

Glazura:
(Glazura o facem in momentul in care deja am taiat blatul si am pus crema si sa taiat prajiturile in format patrat)
20 linguri de zahar10 ´linguri de apa
o lamaie de marime (dar numai sucul de la  ea il folosim)
200 gr ciocolata de menaj

Punem la fiert zaharul impreuna cu apa si se fierbe la foc mic pina se leaga siropul dupa care adaugam sucul de la lamaie.Separat topit ciocolata la micro , luam cratita cu siropul de pe foc si turnam ciocolata topita in firicel si amestecam bine si repede cu un tel. Glazura luata de pe foc se pune direct peste bucatile de amandine cu o lingura deoarece se inatreste foarte repede.Decoram fiecare amandina cu un cornet cu crema oprita.

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...